Bäst i test Julskinka

Ett bord utan julskinka är som en smörgås utan pålägg.

Du kan helt enkelt inte fira jul utan julskinkan för den är huvudsaken under hela julen. Det finns massor av olika sorters julskinkor och vi har provat det mesta. En sak som är spännande är när julskinkan är rökt för då får den en mer djup och mustig smak.

På ICA Maxi i Stenhagen Uppsala så fick vi prova på massor av olika skink sorter. Då var alla leverantörer på plats och verkligen gjorde marknadsföring för sina produkter.

Scan ekologiska julskina är den som fick bäst betyg. Vi vet ju att Ekologiska produkter alltid smakar snäppet bättre än andra produkter.

Scan är ett svenskt företag som i över 100 år varit Sveriges kött- och charkuterimästare för de har inte bara skinka i sitt sortiment utan även köttbullar och goda prinskorvar. Alla Scans produkter tillverkas av kött från svenska gårdar. Det är då allt från grisar, kor och andra djurarter.  Dessutom som leverantörer har de cirka 8000 gårdar. Hemligheten med Scans sätt att arbeta är att deras verksamhet är hantverket och kontrollen över hela kedjan – från gård till din tallrik då du ska äta köttet. Varumärket ägs av HKScan Sweden AB som är ett svenskt livsmedelsföretag som sedan 2007 ägs av finska HKScankoncernen.

Scan goda och härliga Färdigkokt julskinka som är Ekologisk är en julskinka utan svål. Svål är en ätlig del av grisen som är lite seg. Man tar bort svål för att den ska bli mer knaper och enklare att tillaga helt enkelt. Den är varsamt rimmad och färdigkokt och kräver endast griljering. Den ekologiska skinkan tar tillvara på alla skinkans delar och kommer från Pigghamgris.

Vad är en Pigghamgris?

Piggham är en treraskorsning av gris dvs man har korsat 3 olika grissorter för att få fram det man i dag kallar för Pigghamgris. Pig är engelska orden för gris helt enkelt. För att kallas och marknadsföras som pigham ska grisen födas av en korsningssugga (korsning mellan raserna yorkshire och lantras) och ha en hampshiregaltsom far. Korsningsarbetet med de olika grisraserna påbörjades 1974. 1981 började Scan att sälja köttet under varumärket Piggham.

I årets test testade Aftonbladet Plus 27 olika julskinkor. Scans ekologiska julskinka fick betyget 4 av 5 av juryn. De tyckte att julskinkan var god med en fin fettrand. Smaken var fyllig och eftersmaken lång dvs stannade kvar länge i munnen och härlig.

Det här inlägget postades i livsmedel. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *