Fisk och skaldjur på kräftskivan med glutenfri kex

Självklart! Här kommer ett inspirerande och matnyttigt inlägg om hur du kan njuta av fisk och skaldjur på kräftskivan – och samtidigt hålla det glutenfritt med smakrika glutenfria kex och tillbehör. 🍤🦐🦀🧀


🦞 Fisk och skaldjur på kräftskivan – med glutenfria tillbehör

Kräftskivan är en älskad svensk tradition fylld av god mat, skratt och sensommarkänsla. För många är kräftorna i fokus, men varför inte bredda menyn med fler havsinspirerade delikatesser som fisk och skaldjur? Och för dig som är glutenintolerant eller väljer bort gluten – inga problem! Det finns massor av goda alternativ som passar perfekt till både kräftor och ett glas snaps. https://qualitysalmon.se/


🐟 Fisk och skaldjur att bjuda på

Förutom kräftor kan du bjuda på en delikat buffé av havets goda, som både förhöjer feststämningen och ger gästerna mer att välja på:

🍣 Gravad och kallrökt lax

Servera med en klick hovmästarsås, dill och tunna citronskivor. Perfekt på ett glutenfritt kex eller som tillbehör till en fräsch sallad.

🐟 Skagenröra (glutenfri!)

Klassisk skagenröra med handskalade räkor, majonnäs, crème fraîche, dill, citron och ev. lite pepparrot. Serveras på glutenfritt knäcke eller som tilltugg i små salladsblad.

🦐 Räkor med aioli

Färska räkor med hemmagjord aioli (eller köpt – dubbelkolla att den är glutenfri) är både lyxigt och enkelt.

🐚 Musslor och blåmusslor

Kokta i vitt vin, vitlök och persilja – elegant och goda även kalla. Se till att buljongen är gjord utan gluteninnehållande fond eller öl.

🦀 Krabbklor eller krabbkött

Servera som det är eller i små röror. Krabbkött blandat med färskost, citron och örter är en fräsch förrätt.


🧀 Glutenfria kex och tillbehör

Du kan enkelt hitta eller baka egna glutenfria kex och bröd som passar till kräftskivan. Här är några förslag:

🫓 Glutenfritt knäckebröd

Finns i många varianter – t.ex. på majs, bovete eller havre (glutenfri havre). Perfekt till Skagen, ost eller laxröra.

🧇 Frökex

Smakrikt, krispigt och nyttigt – ofta gjort på solroskärnor, linfrön och sesamfrön. Gott med ost, smör eller sill.

🍞 Små glutenfria baguetter

Lätt att baka själv eller köpa färdiga. Värm dem i ugnen strax före servering för bästa smak.

🥖 Ost och tillbehör

Ostbrickan är räddaren i nöden för glutenfria gäster – välj smakrika ostar som brie, västerbotten, gruyère eller en lagrad cheddar. Kombinera med glutenfritt kex och fikonmarmelad.


🍋 Fräscha glutenfria tillbehör

  • Dillsås eller örtagårdssås – se till att de inte innehåller vetemjöl

  • Potatissallad med kapris och rödlök – gör egen med vinaigrette istället för färdigköpt

  • Ägghalvor med räkor, majonnäs och dill – en klassiker!

  • Grönsallad med citronolja, ruccola och tomat


🎉 Serveringstips

  • Använd små glas eller skedar för att servera röror individuellt – både snyggt och praktiskt.

  • Märk ut glutenfria alternativ tydligt om du har blandat sällskap.

  • Duka med havstema – blått, vitt, snäckor och dillbuketter skapar rätt känsla.


🥂 Och drycken då?

Kräftskivan är inte komplett utan dryck. Både snaps och öl finns idag i glutenfria varianter, och det är allt vanligare att restauranger och butiker erbjuder dessa. Kombinera gärna med citronvatten, bubbel eller en torr cider som är naturligt glutenfri.


✅ Sammanfattning

Du behöver absolut inte kompromissa med smaken eller upplevelsen bara för att du äter glutenfritt. Med rätt kex, bröd och lite kreativitet i köket kan du njuta av en komplett kräftskiva med:

  • Kräftor 🦞

  • Räkor och lax 🐟

  • Skagen och aioli 🥄

  • Glutenfritt knäcke, frökex och bröd 🫓

  • Fräscha såser, ostar och sallader 🧀🥗

Allt utan gluten – men med massor av smak.


Vill du ha ett komplett menyförslag eller recept på glutenfritt bröd eller skagenröra? Jag hjälper dig gärna vidare!

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *