Ostbricka med glutenfri korv och kex
Ostbricka med glutenfri korv och kex – smakfullt, enkelt och tryggt
En ostbricka är inte bara ett tilltugg – det är en upplevelse för både öga och smaklökar. Och det bästa? Det går hur bra som helst att göra den helt glutenfri utan att tumma på variation eller njutning. Allt handlar om att välja rätt produkter och presentera dem med lite kärlek.
🧀 1. Välj goda ostar https://www.sibyllas.se/
Satsa på minst tre sorters ost med olika karaktär. Här är en bra mix som passar alla smaker:
-
Hårdost: Västerbottensost, lagrad cheddar eller comté – smakrika och perfekta till glutenfritt knäcke.
-
Mjuk ost: Brie, camembert eller en krämig vitmögelost.
-
Blåmögel: Gorgonzola eller roquefort – för dig som gillar lite mer sting.
-
Färskost: Bredbar ost med örter, vitlök eller peppar – lätt att kombinera med korv och kex.
💡 Tips: Ost är naturligt glutenfritt, men kontrollera smaksatta ostar (t.ex. ost med öl, kryddblandningar eller senap) då vissa tillsatser kan innehålla gluten.
🌭 2. Glutenfri korv och charkuterier
Gluten kan gömma sig i vissa charkprodukter, särskilt i kryddblandningar, ölbaserade marinader och bindemedel. Välj korv och kött där det står ”glutenfri” på förpackningen, eller välj naturligt rena produkter.
Här är några goda alternativ:
-
Lufttorkad skinka (t.ex. parma, serrano)
-
Salami (glutenfri, gärna peppar- eller fänkålssalami)
-
Chorizo eller salsiccia (kokt eller lufttorkad, glutenfri)
-
Bresaola – tunt skivat, saltat nötkött
-
Rökt kalkon eller kycklingkorv (glutenfri och mild)
🫓 3. Glutenfria kex och bröd
Ett måste för en bra ostbricka! Här är några glutenfria alternativ som både är goda och håller formen:
-
Glutenfritt knäckebröd – klassiskt och krispigt, finns i många smaker.
-
Frökex – nyttigt, krispigt och passar till både mjuka och hårda ostar.
-
Glutenfria kex – finns i butik med smak av havssalt, rosmarin eller ost.
-
Mini glutenfria baguetter – skär i skivor och rosta lätt i ugnen.
Vill du göra egna? Baka frökex med solrosfrön, sesam och fiberhusk – superenkla och naturligt glutenfria.
🍇 4. Tillägg som lyfter smakupplevelsen
En riktigt bra ostbricka har balans mellan salt, sött, syrligt och krispigt. Lägg till:
-
Färska frukter: Vindruvor, päron, äppelskivor, fikon eller kiwi.
-
Torkad frukt: Aprikoser, dadlar, russin – passar extra bra till mögelost.
-
Nötter: Rostade valnötter, mandlar eller cashew (osaltade är bäst).
-
Marmelad & chutney: Fikonmarmelad, päron- och ingefärsmarmelad, eller sylt utan tillsatt socker.
-
Oliver & inlagda grönsaker: Ger sälta och variation – perfekt med salami och ost.
🍷 5. Dryck som passar till
-
Rött vin till hårda och smakrika ostar.
-
Vitt vin till brie och mögelost.
-
Mousserande vin – alltid fräscht till ostbrickor!
-
Glutenfri öl eller cider – många bra sorter finns nu i butikerna.
-
Alkoholfritt: Prova must, druvjuice eller äppelcider utan tillsatt socker.
🧺 6. Så här lägger du upp ostbrickan
-
Använd en stor träbricka, skärbräda eller fat.
-
Lägg ostarna i grupper, gärna med namn på små skyltar.
-
Placera kex i en skål eller i små buntar – se till att de glutenfria kexen inte blandas med något annat!
-
Lägg charkuterier i rullar, rosetter eller vikta skivor.
-
Fyll ut med frukt, marmelader och nötter i små skålar.
-
Lägg till tång eller gafflar för hygieniskt plock.
✅ Sammanfattning: Glutenfri ostbricka med klass
En ostbricka kan vara lyxig, enkel och 100 % glutenfri med:
-
Rena och varierade ostar
-
Smakrika charkuterier utan gluten
-
Krispiga glutenfria kex och bröd
-
Sött, salt och fräscht som tillbehör
-
En välbalanserad presentation
Vill du ha recept på hemmagjorda glutenfria kex, en färdig inköpslista eller en alkoholfri dryckesmatchning till ostbrickan? Säg bara till – jag fixar det! 🧀✨