Här kommer ett enkelt och gott recept på glutenfria pannkakor, plus några tips för att få dem perfekta varje gång.
Här kommer ett enkelt och pålitligt recept på glutenfri pannkakssmet som passar både till tunna, klassiska pannkakor och lite tjockare varianter.
Recept: Glutenfri pannkakssmet
Ingredienser (för ca 8-10 pannkakor)
-
3 ägg
-
4 dl glutenfri mjölmix (t.ex. rismjöl + potatismjöl + majsstärkelse, eller en färdig glutenfri mjölmix)
-
5 dl mjölk (vanlig eller växtbaserad)
-
1 msk socker (valfritt)
-
1/2 tsk salt
-
2 msk smält smör eller neutral olja (till smeten) https://www.bettysinspiration.se/
Gör så här:
-
Vispa äggen lätt i en bunke.
-
Tillsätt mjölmix, mjölk, socker och salt under omrörning, vispa till en jämn och klumpfri smet.
-
Rör ner det smälta smöret eller oljan.
-
Låt smeten vila ca 10-15 minuter så mjölet får svälla och smeten blir jämnare.
-
Rör om innan du börjar steka.
Tips:
-
Om smeten känns för tjock, späd med lite extra mjölk.
-
Vill du ha extra fluffiga pannkakor kan du vispa äggvitorna till hårt skum separat och vända ner i smeten försiktigt.
-
Använd en bra non-stick panna och stek i lite smör eller olja.
Vill du ha fler glutenfria recept eller tips på variationer? Jag hjälper gärna till!
🍽️ Glutenfria pannkakor – enkelt recept för fluffiga och goda pannkakor utan gluten
Ingredienser (ca 8-10 pannkakor)
-
3 ägg
-
4 dl glutenfri mjölmix (t.ex. en mix baserad på rismjöl, potatismjöl och majsstärkelse)
-
5 dl mjölk (eller valfri växtbaserad mjölk)
-
1 msk socker (valfritt)
-
1/2 tsk salt
-
2 msk smält smör eller olja (plus extra till stekning)
Gör så här:
-
Vispa ihop äggen i en bunke.
-
Tillsätt mjölmix, mjölk, socker och salt under omrörning. Vispa till en jämn och klumpfri smet.
-
Rör ner det smälta smöret eller oljan.
-
Låt smeten vila i 10–15 minuter (det hjälper mjölet att svälla och ger bättre konsistens).
-
Hetta upp en stekpanna på medelvärme och tillsätt lite smör eller olja.
-
Häll i en liten skopa smet och stek pannkakan tills ytan stelnat och undersidan fått fin färg, vänd och stek andra sidan gyllenbrun.
-
Upprepa tills smeten är slut.
Tips för perfekta glutenfria pannkakor
-
Om smeten känns för tjock, späd med lite extra mjölk.
-
För extra fluffiga pannkakor kan du separera äggen och vispa äggvitan till ett fast skum och vänd försiktigt ner i smeten.
-
Använd en bra, non-stick stekpanna för bästa resultat.
-
Servera med sylt, bär, grädde eller varför inte en klick glass för extra lyx!
Vill du ha fler recept på glutenfritt eller tips på varianter som t.ex. bananpannkakor eller matiga pannkakor? Bara säg till!