Hur bakar man glutenfria pepparkakor?

Här kommer ett långt, inspirerande och informativt inlägg om hur man bakar glutenfria pepparkakor – perfekt inför julen, advent eller när helst du vill ha en smak av kryddig nostalgi, utan gluten.


🎄 Hur bakar man glutenfria pepparkakor?

Smakrikt julbak för alla – även glutenintoleranta

Man kan använda både porslin och köksredskap när man bakar dem.

Pepparkakor är för många en självklar del av julens dofter, smaker och traditioner. Men för den som inte tål gluten kan det kännas sorgligt att inte kunna ta del av klassiskt julbak. Tur då att det går alldeles utmärkt att baka glutenfria pepparkakor – och det med minst lika god smak, knaprighet och julkänsla som originalet. https://lyckoklovern.se/

Med rätt ingredienser och några smarta knep får du fram tunna, krispiga och smakrika pepparkakor som alla kan njuta av.


🥄 Vad är skillnaden vid glutenfritt bak?

Gluten är det protein i vetemjöl som ger degar struktur och elasticitet. När du bakar utan gluten behöver du ersätta det med andra mjölsorter och ibland tillsätta bindemedel (som fiberhusk eller psyllium) för att få degen att hålla ihop.

Glutenfria pepparkakor kräver lite annan hantering – degen är ofta lite skörare – men resultatet kan bli precis lika gott.


🛒 Ingredienser till glutenfri pepparkaksdeg

Här är ett grundrecept som ger en god, kryddig och bra kavlingsbar deg.

Ingredienser:

  • 1 dl sirap (ljus eller mörk)

  • 1 1/2 dl strösocker

  • 1 1/2 tsk mald kanel

  • 1 tsk mald ingefära

  • 1/2 tsk mald kryddnejlika

  • 1/2 tsk mald kardemumma (valfritt men ger rundare smak)

  • 100 g smör eller margarin

  • 1 tsk bikarbonat

  • 1 msk vatten

  • 4–5 dl glutenfri mjölmix (gärna för kakor och finbak – t.ex. med rismjöl, potatisstärkelse, majsstärkelse)

  • 1/2 tsk fiberhusk (valfritt – ger bättre struktur)


👩‍🍳 Så här bakar du glutenfria pepparkakor

1. Koka upp sirap och kryddor

Koka försiktigt upp sirap, socker och kryddor i en kastrull tills sockret löst sig. Ta av från värmen.

2. Tillsätt smör

Lägg i smöret i den varma blandningen och låt det smälta helt. Låt sedan blandningen svalna något.

3. Blanda mjöl och bikarbonat

I en separat skål blandar du mjölmix, bikarbonat och ev. fiberhusk.

4. Blanda ihop degen

Tillsätt smör/sirap-blandningen till de torra ingredienserna. Rör ner vatten och arbeta ihop till en jämn deg. Tillsätt mer mjöl om den känns kladdig, men den ska inte bli för torr.

5. Vila degen

Plasta in degen ordentligt och låt vila i kylskåp minst 4 timmar – helst över natten. Det gör degen mer hanterbar.

6. Kavla och stansa ut

Ta fram en bit i taget och kavla på lätt mjölat bakbord (använd glutenfri mjölmix till utbakning). Kavla tunt! Stansa ut med pepparkaksformar.

7. Grädda

Lägg på bakplåtspappersklädd plåt och grädda i 175–200°C i ca 5–8 minuter beroende på tjocklek. Passa dem noga – de bränns snabbt.

8. Låt svalna

Låt kakorna svalna på plåten några minuter innan du flyttar dem till galler. De stelnar när de kallnar.


✨ Tips för bästa resultat

  • Degen kan kännas smulig först – knåda varsamt och låt den vila kallt.

  • Fiberhusk gör degen smidigare, men det går utan.

  • Kavla på bakplåtspapper om degen fastnar.

  • Vill du göra mjukare pepparkakor? Kavla lite tjockare och kortare gräddningstid.

  • För en extra lyxig smak – tillsätt lite apelsinskal eller en nypa svartpeppar i degen.


🎨 Dekorera glutenfria pepparkakor

När kakorna har svalnat kan du dekorera dem med:

  • Kristyr (florsocker + äggvita eller vatten + ev. citron)

  • Smält choklad

  • Strössel, hackade nötter eller kokos

  • Eller bara njuta dem som de är – tunna och krispiga!


💚 Sammanfattning

Att baka glutenfria pepparkakor kräver lite planering och tålamod, men är värt varje minut. Det doftar underbart i köket, smakar ljuvligt och är ett fint sätt att inkludera alla i jultraditionerna – oavsett allergier.


Vill du ha ett recept på mjuka glutenfria pepparkakor, eller tips på pepparkakshus utan gluten? Jag hjälper gärna till! 🎄🍪

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *