Ishavet för nybörjarkocken

En vecka rullar lätt när grunden finns i frysen. Lax torsk och räkor täcker många smaker och kräver få moment. Med en enkel frysrutin, tre basrätter och en kort lista blir middagarna trygga även när tiden är knapp.

Startkit från Ishavet

Börja med en liten fryslista som räcker sju dagar. Två paket lax för plåt och kalla lunchlådor. Ett paket torsk i jämna bitar för gryta och soppa. Ett kilo räkor för sena kvällar och snabba helger. Lägg till citron dill och en påse fryst spenat i kylen. Hos Ishavet finns portionspåsar som gör planeringen enkel och minskar svinn när bara halva påsen behövs.

En panna, en kastrull och en plåt

Små kök mår bra av få redskap. Plåten tar hand om laxen med rotfrukter. Kastrullen sköter torskgrytan. Pannan värmer räkorna precis innan servering. Den som först kommer hem startar ugnen. Nästa person hackar lök och rotfrukter. Allt får plats utan att köket brinner av disk.

Steg som håller tempot uppe

Skär rotfrukter i grova bitar så plåten klarar sig själv. Koka upp grytbas innan fisken läggs i så att den bara behöver sjuda. Ta fram bröd och enkla grönsaker innan sista momentet så rätten landar varm på bordet.

Tining i kyl och enkel hygien

Lägg morgondagens fisk i kyl kvällen före. En bricka under fångar kondens. Vid brådska fungerar kallvattenbad med väl förseglad påse och några vattenbyten. Rå fisk ska inte tina i rumstemperatur. Diska skärbräda kniv och händer i ett svep efter råvaruhantering. Rester kyls snabbt och får datum innan de blir lunch nästa dag.

Redskap som räcker

En bra kniv, en träskärbräda, en plåt med kant, en kastrull på tre liter och en panna som klarar hög värme. Mer behövs sällan för veckans tre basrätter.

Standardlista för lax torsk räkor

En lista som aldrig sviktar gör vardagen lugn. Räkna två hundra gram fisk per vuxen till middag. För räkor räcker lägre mängd till pasta och mer till varm smörgås. Skriv upp hur många portioner varje paket ger i ert hem. Justera när verkligheten visar åtgången.

Så ser en liten fryslista ut

Måndag lax på plåt med rotfrukter. Onsdag torskgryta med tomat och dill. Fredag räkor till pasta eller smörgås. Tisdag och torsdag tar resterna hand om sig själva. Lördagen blir fri eller blir fiskgratäng på det som finns kvar.

Frysordning som spar minuter

Övre hyllan är denna vecka. Hyllan under är nästa. Påsens framsida får en kort rad med innehåll vikt och rättnamn. Den som lagar ser direkt vad som ska fram. En enkel lapp på frysdörren håller listan tydlig för alla.

Tre snabba upplägg för fredag eller lördag

Räkor med smör och citron

Smör och finhackad vitlök i en het panna. Ner med tinade räkor i kort sväng. Citron och svartpeppar. På rostat bröd med lite dill. Fem minuter från start till tallrik.

Lax på plåt som sköter sig

Rotfrukter och lök på plåten med olja salt och peppar. Laxbitar ovanpå sista kvarten. Citron på slutet. Plåten gör jobbet medan bordet dukas.

Torskgryta som håller värme

Lök morot och selleri fräses mjukt. På med krossad tomat och en skvätt grädde. Torsk i bitar får sjuda tills fisken flikar sig. Dill över. Grytan klarar väntan om någon blir sen.

Standardportioner som minskar svinn

Försök hålla samma portionsstorlek vecka för vecka. Två hundra gram fisk per vuxen och hälften till barn är en bra start. Justera efter hushållets aptit men behåll principen. Små paket tinar snabbare och lämnar mindre rest. Frys in färdiglagat i platta lådor så kylen inte svämmar över.

Frysrotation som håller plan i gång

Allt som läggs in markeras med vecka. Den som tar sista påsen av en vara skriver upp det på kyldörren. Nästa beställning blir en rak uppdatering av fryslistan. Här är Ishavet en praktisk bas att återvända till eftersom utbudet av lax torsk och räkor är tydligt uppdelat i varianter som passar vardag.

Sparade beställningar som mall i kontot

Tid försvinner när allt ska tänkas om. Spara en kopia av bekräftelsen i er inköpsmapp och gör en standardlista som matchar hushållets tre rätter. Nästa gång blir beställningen en kontroll av antal och en kort justering för gäster eller helger.

Ett bokmärke till Ishavet i samma mapp gör att alla i familjen hittar rätt sida utan att leta. Den som tar över en vecka vet exakt vad som ska klickas hem.

När veckan svänger

Plocka upp ett extra paket torsk och låt grytan bli ugnsbakad variant med potatislock. Byt räkor mot en kall pastasallad när värmen kommer. Fryslistan står kvar och köket hinner med.

Det här inlägget postades i Okategoriserade och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *